22 Temmuz 2009 Çarşamba

ALİ...


Başın Öne Eğilmesin,
Aldırma Gönül Aldırma.........


Konserlerde, mitinglerde, stadyumlarda nasıl da bağıra bağıra söyleriz, Sabahattin Ali'nin memleketim Sinop'un ünlü cezaevinde cezasını çekerken, duvarları yalayan dalgaların ahenginde yazdığı dizelerini.

Hiç düşündünüz mü bu büyük edebiyatcının neden mapusa düştüğünü?

Leylim Ley'in, Melankoli'nin, Kürk Mantolu Madonna'nın yazarının blog camiasının sevdiği tabirle neden bu kadar "underrated" olduğunu?

Bakınız Didem OKTAY araştırmasında bu durumu nasıl anlatıyor:

Yine bu dönemde, ilk hapis cezasını da, yazdığı iddia edilen bir şiir yüzünden almıştır. Şiirin adı “Memleketten Haber”dir. Aslında Sabahattin Ali bu şiir yüzünden değil de Cemal Kutay’ın iftiraları yüzünden ilk hapis cezasını almıştır desem daha doğru olacak. (Cemal Kutay’ın iftirasının ve tabi ki Sabahattin Ali’ye duyduğu öfkenin sebebi ise şu olaylardan ibarettir; Sabahattin Ali, Cemal Kutay’ın sahibi olduğu Konya Yeni Dünya Gazetesi’nde Kuyucaklı Yusuf romanını bölümler halinde yayımlamaya başlar. Ama yazara telif hakkını bir türlü ödemez Cemal Kutay. Bunun üzerine Sabahattin Ali de Kuyucaklı Yusuf’un yayımlanmamış bölümlerini gazeteye göndermeyi keser, yayımı yarıda bırakır.)
“Memleketten Haber” şiirini Sabahattin Ali’nin, Cemal Kutay’ın bulunmadığı bir toplantıda okuduğu iddia edilmiştir. (Cemal Kutay’ı bu şiirden haberdar edenler de (24 Aralık 1932 tarihli mahkemede Mehmet Emin Bey ve Cemal Kutay’la birlikte şahitlik yapan) Recep Bey ve Eyüp Hamdi’dir bence, çünkü toplantıda bulunanlar Recep Bey ve Eyüp Hamdi’dir.) İddialara göre Sabahattin Ali Atatürk’e aşağıdaki şiirle hakaret etmiştir;


MEMLEKETTEN HABER
Hey anavatandan ayrilmayanlar
Bulanik dereler durulmus mudur?
Dinmis mi olukla akan o kanlar?
Büyük hedeflere varilmis midir?
Asarlar mi hâlâ hakka tapani?
Mebus yaparlar mi her saklabani?
Köylünün elinde var mi sabani?
Siska öküzleri dirilmis midir?
Cümlesi belî der Enelhak dese,
Hâlâ taparlar mi koca terese?
İsmet girmedi mi hâlâ kodese?
Kel Ali'nin boynu vurulmus mudur?
Koca teres kafayi bir çekince
....................
İskendere bile dudak bükünce
Hicabindan yerler yarilmis midir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder